Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 3. 2009

Bhakti jóga

O Lásce

V jógové nauce je Láska pojata v Bhakti Józe, v oddanosti k Bohu. Bhakti jógin každou svou myšlenku, každý svůj čin věnuje určité prezentaci Boha. Západní člověk však zaměnil Boha za člověka a posvátné prožitky tak nevědomě promarňuje v pozemské pomíjivé lásce.

Je důležité tedy vědět co Láska je a co není. Pokud prožíváme tento vznešený cit je třeba míti vždy na paměti, že tento prožitek je Bůh v nás. Nikdo nám ho nedal, je v nás stále a je jen nás jestli ho budeme žít každodenně nebo nikoliv. Lásku nám také nikdo nemůže vzít neboť je podstatou existence. Pokud se zamilujeme do člověka všechno kolem nás se změní, ale to jen proto, že se vše změní uvnitř nás. S Láskou cítíme dojetí a pokoru, radost a soucit. V tuto chvíli bychom si měli uvědomovat, že toto je ta Boží podstata v nás, to co do nás Vesmír vložil abychom nikdy nezapomněli kdo jsme.

Proč neprožíváme Lásku stále je většinou proto, že je překryta strachy a traumaty ať už z dětství tohoto života nebo z životů minulých(karma). Je třeba očistit emoční bloky abychom mohli žít Lásku stále.To je příslovečná sebeláska o které mluví mnohá literatura ale málokdo ví co vlastně znamená. Není to Láska k sobě jako k člověku,ale Láska k Bohu v nás. Tím se samozřejmě předpokládá, že jsme překročili vůli našeho ega a přijali, že existuje Vyšší a Moudřejší Síla v nás a mimo nás. K této Vyšší Síle cítíme hlubokou úctu a pokoru. Nazýváme Jí různě: Bůh, Buddha, Kristovo Vědomí, Jednota atd.

Láska ve vztazích je jakýmsi zrcadlením Božské podstaty v člověku. Cítím Lásku v sobě a uvědomuji si Lásku, která září v druhém člověku tedy uvědomuji si Boží podstatu toho druhého a to je to co cítím sám/sama v sobě. To jsou pak láskyplné vztahy partnerů, které učí poznání, že tato Láska je v každém z nás, v každé částečce Vesmíru a my jsme součástí božského celku.

Láska je tedy jen jedna ať už se projevuje jako Láska mateřská nebo partnerská, láska k přírodě či zvířatům. Je to zrcadlení Božské podstaty v nás a projeveném Vesmíru. Hledáme Ji nejprve v sobě abychom si mohli uvědomit, že je všude kolem nás.