Jdi na obsah Jdi na menu
 


Magické Santorini

 

Bájná Atlantida je častým tématem přívrženců New Age. A nejen jich. Mnoho těch, kteří prošli terapií minulých životů, se vrátili do období, kdy v Atlantidě žili a duchovně pracovali. Vědomosti, tohoto duchovního období lidstva byly před jejím zánikem rozprostřeny na různé části planety tak aby později tato moudrost nadále přetrvala. Egypt, Tibet, Druidi a jiné kultury jsou velmi pravděpodobně právě pozůstatky Atlantidy. Sám kontinent se rozkládal na poměrně velkém území v Atlantickém oceánu a dodnes jsou o jeho umístění dohady. Mnoho přívrženců se však díky Platonovi domnívá, že právě Santorini, je pozůstatkem Atlantis.

Santorini je malý ostrůvek nad Krétou, který je známý svými bílými domy s modrými střechami, okny a dveřmi. Většina cestovních kanceláří, které do Řecka létají, mají ukázkové fotografie právě z tohoto ostrova. Je neuvěřitelné, že tak kamenitý malý ostrůvek může být tak malebný. Pokud byste zde však hledali jemný bílý písek na cvičení své jógové sestavy, tak budete nejspíš zklamáni. Pláže jsou pouze na jedné straně ostrova. Jsou černé a většinou oblázkové. Oblázky jsou vlastně ohlazené lávové kameny. Kousek od ostrova se nachází sopka s krátery a horkými sirnými prameny. Nedaleký ostrov Nea Kameni je vychladlá láva a je přístupný pouze z lodi. Kromě procházky po ztuhlé řece života a příjímání mocné energie Velké Matky, je možnost si zaplavat i v sirných proudech které do moře vyvěrají. Od lodi je to volným plaveckým tempem asi 30metrů. Nejen zdravé ale i neuvěřitelně magické!

Všechno kolem Santorini je magické. Energie dávného kontinentu jsou stále živé. Meditační chvíle propojují člověka s moudrostí a láskou. Spojení je však zde na Santorini velmi snadné. Láska z matky země prostoupí do srdce s takovou lehkostí, že se tělu chce létat. Prožitek krásné a radostné meditace. Ne nadarmo se ostrovu říká ostrov zamilovaných a pro novomanžele jsou zde nejkrásnější apartmány v Evropě s výhledem na západ slunce.

Západy slunce jsou další magickou podívanou. Turisté se každý večer přesouvají k západním výběžkům ostrova a obloží skály, terasy a kavárny jako sasanky ulpívající na korálu. Připraví své foťáky a milenci se k sobě tisknou jako by chtěli splynout v jedno… Oia, malé romantické městečko vystavěné ve skalách, je každý večer plná lidí. Nejprve je všude chaos než si každý najde to své místo. Někteří dojídají své sendviče ve stoje. Mladý student brnká na své ukulele skladbu od Beatles. Psi dovádějí mezi ožabkovanými chodidly čekajících. A pak to přijde. Světlo slunce zeslábne a na obzoru se objeví prazvláštní opar, který vypadá jako ztracený kontinent. Není to jen západ slunce. Je to jakoby se bájná Atlantida zjevila na pár minut z astrálních sfér a chtěla nám připomenout, že cíle člověka nejsou jen pozemské. Tyto magické momenty zcela prostoupí dav a ten bezděčně ztichne, aby tak nechal průchod šumu moře a stále přítomného santorinského větru. Vše znehybní, jen foťáky vykonávají své kresby. A i ty na chvíli spočinou v nehybných rukách svých majitelů. Pak slunce elegantně zmizí v polknutí moře a všichni začnou nadšeně tleskat jak v La Scala! Energie mnoha cizinců jsou náhle spojeny v jednu jedinou krásnou chvíli. Všichni se stanou jedním divákem a na okamžik prožijí zrození i smrt vesmírného okamžiku.

A pak, po noci přijde ráno, aby slunce zazpívalo svou píseň znovu, v jiných barvách a jiných tóninách. Z druhé strany ostrova, tam kde jsou potemnělé pláže, nevyspalý turista sleduje začátek nového dne. Východy slunce jsou zde mnohem komornější. Pláž je většinou opuštěná jen ostřílení jogíni vědí, jakou mocnou energií východ vládne. Srdeční čakra se s růžovým začátkem zcela rozevře a oči se zalijí slzami štěstí. Nový začátek. Jak slunce vykoukne, barvy zlaté se velmi intenzivně objeví v sedmé čakře nad hlavou a moment osvícení je tak reálný a voňavý jako ranní káva. Je jedno jestli cvičíte jógu nebo Qigong. Tělesné hranice zmizí a vy se rozplynete do osvíceného svítání. Pak slunce vyběhne do každodennosti a okamžik je pryč, ale vy víte, že je zde stále a už nikdy nic vám ten prožitek nemůže vzít.  

A tak Santorini svými energiemi připomíná, že potenciál člověka je třeba hledat v jeho prožitcích. Chvíle odpočinku by měly být spojeny s posvátnem a klidem v naší duši. Pro tak magické chvíle je český výraz dovolená nedostačující. Mnohem výstižnější je HolyDay…