Jdi na obsah Jdi na menu
 


O VEGANSTVÍ

 

O veganství

Humánní

Ekologické

Duchovní

 

Ještě když má babička žila, sedávaly jsme spolu v kuchyni a ona vyprávěla příběhy o sobě, naší rodině, o sousedech a osudech lidí ze své blízkosti. Vyprávěla o svých hodinách francouzštiny a prababiččině velkém lodním kufru a jejích cestách za prací do Ameriky.

Milovala jsem ten svět, který byl tak podobný a přeci tak jiný než ten můj. 

 

Informatika vše změnila. Z období vnitřního života jsme se vydali ven. Z prostoru našeho rodinného klanu jsme přešli ke globalizaci. A to nejen v tom negativním smyslu. Myslím ti globální Vědomí. Všichni si více uvědomujeme sebe jako součást lidstva. Všichni víme, že Země má citlivý ekosystém. Rodina se rozrostla na celou planetu. Už nemluvíme o přežití sebe nebo našeho rodinného kruhu. Mluvíme o přežití lidského druhu. Stal se z nás uvědomělý jedinec, který propojil svět hmoty a ducha svou duševní citlivostí.

Máme možnost volby. S každým dalším rozhodnutím bychom se měli ptát, která z možností nás přiblíží k tomu být součástí rodiny lidstva.

Vegani nekonzumují žádné potraviny živočišného původu. Nechtějí zabíjet. Nekonzumují mléko ani sýry neboť stejně se to obrovské množství zvířat musí nakrmit pracně a nákladně vypěstovaným obilím, které by mohlo nasytit hladovějící třetí svět. A to nemluvím o podmínkách, ve kterých je dobytek chován, o způsobu zabíjení a stravě, kterou je krmen.

Vegani jsou humánní a ekologičtí. Jejich duševní citlivost je napojila na dech této planety.

To jsou důvody, které vám většina veganů uvede, když se zeptáte proč.

 

Já se však domnívám, že veganství nerozšiřuje vědomí pouze v rámci rodiny lidstva a této planety. Pokud konzumujeme produkty rostlinné říše, posuneme se v biologické hierarchii dále a i naše tělo, naše vnímání, naše myšlení se stane rostlinnější, jemnější. Jsme mírumilovnější, žijeme ve vnitřní harmonii a lásce. Netoužíme po boji o moc, ale o přirozenou prezentaci našich talentů. Meridiány jsou průchodné a my se tak snadno napojíme na energie vesmíru. Víme, že jsme součástí něčeho mnohem většího a krásného. Víme, že Jsme vesmírem a vesmír je v nás. Uvědomování si své duchovní podstaty není jen díky meditační praxi, ale i jakéhosi globálně-vnitřního napojení skrze jemné energie živočišně nezatíženého organizmu. 

 

Veganství tedy není ani dogma ani výstřední filosofie Hollywoodu. Veganství je dalším krokem člověka k naplnění jeho nejhlubší podstaty. Podstaty duchovní, vesmírné, dimenzionální. Veganství posouvá člověka k sobě samému, k Bohu, Universální Pravdě a Lásce. Posouvá lidstvo k možnosti života bez válek a utrpení. K možnosti projevu bytosti Osvícené.