Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2018

Počátek Stvoření v nás

Počátek Stvoření v nás

(publikováno v časopise JógaDnes)

 

Svět kolem nás je svět energií, jejichž vibrace vytváří formy a proudění, zřejmé i neviděné. Kvality těchto energií jsou děleny do skupin, jež nazýváme živly. Není však pouze svět vnější, jež má podstatu živelnou, ale i náš vnitřní, psychický život je v živelné podstatě obsažen. Kde však je zdroj toho všeho? Kde vznikají kvality života a světa?

 

Rovina hmotná - projev

Čtyři živly voda, oheň, vzduch a země jsou základem vnímání vnějších forem. Ve vodě život vznikl a naše tělo je z velké části vodou. Oheň přináší člověku teplo a ukazuje schopnost proměny. Vzduch je naším dechem a v zemi pěstujeme zdroje obživy. Čtyři formy energií, projevujících se v hmotné rovině jsou každému z nás blízké a uchopitelné.

 

Rovina psychická - poznání sebe

V rovině naší duše se teprve učíme jednotlivé elementy rozpoznávat. Starověké tradice však používaly živly k popisu naší duševní proměny a čínská medicína je na znalosti živlů postavena. Z vnitřní podstaty je tedy vnější tvořeno. Proto i živly mají svůj charakter uvnitř nás. Jungiánská psychologie přirovnává jednotlivé živly k psychickým funkcím. Voda vnímá svět citem, oheň intuicí, vzduch myšlením a země vnímáním. V psychické rovině dostávají živly jemnější podobu vibrací a my je můžeme prožít.

 

Rovina duchovní - zdroj

Svůj počátek však mají živly v duchovní rovině. Světlo a Láska jsou božskými podobami Ohně a Vody. Jejich vzájemným prolínáním vznikl, pomocí Dechu život hmotný. Tak Oheň a Voda jsou praživly všeho stvořeného, jež sestoupily a k vytvoření smyslového, tedy zemského světa bylo třeba stvořit vzdušný element a vdechnout život. Světlo a Láska vystoupily z Jednoty Zdroje, aby mohl být vytvořen obraz božského ve zrození člověka. Proto každý člověk hledá svůj prapůvod, vrací se hmotou a duší ke svému původu, jímž je Oheň a Voda, tedy Světlo a Láska.