Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 3. 2010

Samádhi

Samádhi - Osvícení

Článek publikovaný v jógových novinách  Jóga dnes

Osmý poslední stupeň Patandžaliho jógy je cílem každého jogína. I přesto že se říká, že cesta je cílem, což také je, osvícení je pro jogína / jogínku motivací a touhou jít po cestě dál. 

Samádhi nepřichází v tom okamžiku, kdy zvládneme stupeň předchozí, kterým je meditace. Samádhi se v našem duchovním životě objevuje průběžně. Jeho trvání je však závislé na množství praxe, kterou provádíme. Charakterová očista, práce s myslí a emocemi, meditace a pěstování odevzdanosti jsou nezbytnou součástí cesty. Prožitek blaženosti ze spojení s Bohem uvnitř nás může být krátkodobě prožíván poměrně často. 

Jogín / jogínka však touží po trvalém splynutí s Bohem, s Vědomím, se Zdrojem Všeho. Prožitky z uvědomění že Bůh je v nás stále mohou být zpočátku euforické a velmi povznášející. Většinou jsou součástí klidové meditace. Na fyzické rovině se prožitek osvícení projevu láskou, odehrává se v Duchovním Srdci, tedy v hrudníku. Je zřejmé, že síla tohoto prožitku se jen těžko dá srovnat s jakýmikoliv smyslovými prožitky. Což ovšem neznamená, že naše tělesná schránka je jen podřadný kabátek.  

Další úrovní samádhi je plné uvědomění, že vše je Jedno. Tento prožitek je slovy velmi obtížně popsatelný. Pokud ho však jednou zažijeme, náš pohled na svět se od základů změní. Jednota neboli brahman (hindu) je základním kamenem celého vesmíru. Vše je tvořeno jednou Jedinou energií. A my jsme touto Energií a Zdrojem zároveň.                                           

Samádhi, osvícení, realizace... to jsou synonyma pro vrchol pyramidy každého náboženství. To je pochopení člověka jako duchovní bytosti, která je věčná a je součástí jednoho vesmírného celku. V samádhi splyneme s božskou Jednotou.  

Já Jsem, vědomí Já Jsem, je ono brahman

Které, je pravdou, věčnou blažeností

Které není zapleteno do řetězu zrodů.

Já jsem věčně bez tvaru,

nevtělený a samotnou jedinou Skutečností

která závisí pouze na sobě.

Nejsem ani jedno ani dvojí,

Ale jsem vrcholem nedělitelné dokonalosti

Samo Brahman     

                                                                  Ribhugítá (přeložil J. Vacek) 

Tím se uzavírá osmi stupňová Patandžaliho stezka k osvícení. Je to návod k poznání, že smysl našeho života má mnohem větší rozměr, než se nám na první pohled zdá. Ukazuje nám cestu jak se stát tím čím ve skutečnosti jsme. Tedy duchovní, vědomou bytostí, která si je vědoma svého potenciálu a dokáže ho plně využít.

Je velmi pravděpodobné, že jsme se sami z božího zdroje stvořili, abychom tak uviděli obraz vlastní duchovní krásy.