Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 12. 2010

Yin a Yang

double_yin_yang.jpgYin a Yang

Tento termín používá současná esoterická literatura často. Většinou ve spojení s východními naukami, Tai Chi, Feng Suej, Čínské medicíny aj.  Sémiotické znázornění je však v  podvědomí každého z nás. Co tedy znamená yin a yang pro západního člověka? V jakém smyslu se objevuje v naší každodennosti?

Yin a Yang jsou protiklady. Muž a žena. Světlo a tma. Nahoře a dole. Slané a sladké a tak dále. Tomu rozumíme. Z těchto protikladů se skládá vše, co vnímáme svými smysly, ale i vše co vnímáme našimi pocity. Dobro a zlo. Smutek a radost. Láska a nenávist. Tomu také rozumíme.

Buddhismus nás učí, že všechny protiklady vytvářejí zmatek v naší mysli a tedy i zmatek v našem životě. Každá duchovní stezka nás učí nacházet balanc mezi oběma póly. Nacházet zlatou střední cestu. A tak hledáme a balancujeme. Padáme na jednu či druhou stranu a zase balancujeme.

Důležité je však vědět, že oba póly vznikly z jednoho jediného zdroje a tím je Láska. Když si představíme, že stále a nepřetržitě žijeme v Lásce a všichni kolem nás žijí také tak, že vše je Láska a my jsme Láska, tak po nějaké době si přestaneme uvědomovat, co to je v čem žijeme. A tak vesmír stvořil protiklady. Aby si mohl sám sebe uvědomovat. To je proč se stále potácíme mezi dvěma póly. Nejen proto dosáhnout středu, ale v tomto středu si stále uvědomovat Zdroj, ze kterého jsme přišli. Uvědomování si Zdroje je proto přímo závislé na rovnováze středu. Proto nás všechny duchovní nauky vedou ke klidu mysli, k rovnováze yinu a yangu. Tato rovnováha nás pak spojí se středem v nás, který je branou k Lásce.