Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 5. 2009

Aromaterapie v praxi - esenciální oleje (díl 1.)

Aromaterapie v praxi - masáže (díl 1.)

 

Aromaterapeutická masáž je, jak už název napovídá, kombinace holistické masáže a aromatických olejů - esencí. Holistické léčení se zabývá spíše příčinami a prevencí než léčením symptomů. To znamená například, že ztuhlost šíje může ukazovat na neprůchodnost dráhy žlučníku (čínská medicína) a tak upozornit na nevyjádřený hněv. Masáž tedy přes uvolnění svalové tenze v šíji uvolní dráhu žlučníku a terapeut klientovi doporučí pracovat se svoji agresivitou. Vše se vším souvisí a naše tělo nám ukazuje, že někde vznikla disharmonie.

Základem AM je klasická masáž, která se věnuje především svalovému uvolnění a podpoře krevního oběhu. Většina terapeutů však kombinuje i jiné masážní techniky dle potřeb klienta.Například prvky shiatsu, reflexní masáže, baňkování, čínské masáže aj.Nedílnou součástí je pak antimigrenózní masáž hlavy.  Spolu s dotekovými masážními technikami se používají i nedotykové energetické terapie, jako je čištění čaker a energetického těla, reiki, chelation aj. 

Je důležité přijmout možnost, že tělesné symptomy indikují nerovnováhu v oblasti duševní, v našich emocích, vzorcích a návycích. Holistický přístup nás tedy učí přistupovat k našemu tělu jako k bytosti, která je propojením více úrovní existence a přijmout zodpovědnost za naše zdraví a život jako celek. Holistická masáž by stejně jako například jóga měla vést člověka k uvědomění, že je existencí nejen fyzickou, ale i duševní a tím otevřít dveře ke skutečnosti duchovní.

Esenciální oleje jsou, právě v případě aromaterapeutické masáže klíčem k léčení emoční části člověka. Pouhá vůně oleje může navodit pocit pohody a relaxace. Celý náš život je s vůněmi spojen. Často si pamatujeme jak voněla kuchyň naší babičky když jsme byli malí. Víme jak voní léto a jak náš partner. Vůně v nás vyvolávají pocity, které pak často spojujeme s příběhy. Esenciální oleje v nás mohou některé pocity nejen navodit, ale současně být i pomocníkem k léčbě těch, které bychom rádi ve své duši rozpustili. Deprese, úzkost, strach a podobně jsou pomocí masáže uvolňovány a esenciální oleje vytváří jemný nástroj jak pracovat sám se sebou, jak převzít zodpovědnost za to kdo jsem a nacházet tak vnitřní harmonii.

 

 

Esenciální oleje rozdělujeme do čtyř kategorií. Výtažky z rostlin, stromů, květů a plodů  (např. oblíbené citrusy). Extrakty se získávají různými postupy jako je destilace, lisování aj. Olej se do těla absorbuje kůží a inhalací. Vůně esenciálních olejů ovlivňuje centrální nervový systém a může tak napomáhat při nejrůznějších psychosomatických obtížích. Éterické oleje se míchají individuálně, dle potřeby klienta, do oleje základního (slunečnicový, z vinných hroznů apod.).

Aromaterapeutická masáž by vždy měla být masáží celého těla včetně krátké reflexní masáže chodidel a dlaní a terapeut sám by měl být připraven na individuální přístupy ke každému klientovi.

Publikováno: http://www.getinbalance.cz/files/noviny/08-09-zima.pdf