Jdi na obsah Jdi na menu
 


SHIITAKE MRL

Shiitake, houževnatec jedlý, Lentinula edoodes

 

Tato dřevní houba je používána jako potravina s blahodárnými účinky již tisíce let. Její domovinou je Japonsko a Čína. Dnes se pěstuje po celém světě. Většinou je pěstována na dřevě, kůře nebo pilinách listnatých dřevin, zejména dubu, buku a olše. Pro své mimořádné léčivé účinky je v Číně nazývána „elixírem života“, nebo „houbou dlouhověkosti“. Její využití a účinky jsou širokospektrální. Používá se nejen jako tradiční lék, ale také v kulinářství a různých dietách. Houba krásně voní a je velmi chutná.

 

Významnou léčivou látkou je polysacharid Lentinan, který byl v roce 1969 vyizolován japonským vědcem Goro Chihara a vykazuje jednoznačný protinádorový účinek. Dále houba obsahuje 20%bílkovin v nich 10 aminokyselin nepostradatelných pro lidský organismus a 30 enzymů. Minerály jako draslík, vápník, železo, fosfor a zinek. Cenné vitamíny skupiny B.

Při koupi a konzumaci je třeba dbát, jako u všech hub, na kvalitu pěstování a zpracování. Prostředí, v němž se houba pěstuje, by mělo být netoxické a vhodné je pěstování na bio dubové nebo bio bukové kůře. Zpracování k léčebným účelům by mělo být laboratorní a šetrné (firma MLR).       

 

Léčebné účinky

Antibakteriální účinky- inhibiční efekt na Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, TBC.

Eliminuje bakteriální , plísňové a parazitární infekční nemoci.

Hepatoprotektivní účinky, žlučníkové kameny, žaludeční obtíže a vředy-komplexních účinků je možné dosáhnout v kombinaci s lesklokorkou lesklou a outkovkou pestrou (TRITON)

Protinádorové účinky-stimulace T-helper a NK buněk. Podpora u chemoterapie a radioterapie ke snížení vedlejších účinků léčby. 

Kardiovaskulární účinky a podpora při poruchách látkové výměny- při vysoké hladině cholesterolu a lipidů, snižuje krevní tlak, chudokrevnost, diabetes

Kožní onemocnění

Podpora imunity-u oslabené imunity, civilizačních chorob, alergií, u rým a nachlazení, podpora organizmu u starších osob.

Protivirové působení – herpes viry, viry hepatitidy B, chřipkové viry, případně i HIV. 

Vliv na CNS- ovlivňuje produkci serotoninu, histaminu, katecholaminů.

Prázdnota čchi sleziny a žaludku- s příznaky krátký dech, časté močení, ztráta chuti k jídlu, únava a poruchy trávení. 

Prázdnoty čchi plic- s příznaky, časté nachlazení, chronický kašel, dušnost, alergie.

Prázdnota čchi, a prázdnota krve- s příznaky únavy, závratě,slabý hlas, nechutenství, bledá tvář.

 

Tradiční čínská medicína:

Chuť: sladká

Povaha: vyrovnaná

Tropismus: žaludek, slezina, plíce