Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 1. 2023

Meditační praxe

 

Je mnoho druhů meditací. Většina je vedená neboli řízená a mysl je zde používaná jako nástroj k vyššímu poznání. Většina praktikujících tento způsob zná a používá například k čištění čaker, k práci s vnitřním dítětem nebo k aktivaci archetypů psýché. 

Ve vyšší meditační praxi však mysl nejen zcela tišíme, ale dále vstupujeme do uvědomění, kdo jsem, když nemyslím. Mysl tedy nepoužívám. 
Překračujeme tím naše racio, naše ztotožnění se s existencí hmotnou, kterou považujeme za jedinou realitu. Naše existence je však mnohaúrovňová, na té hmotné zcela nezávislá.  
Nakonec zjistíme, že jsme duchovní bytostí, jež prožívá sebe v hmotném těle, které je pomíjivé a podléhá zákonům této planety, dualitě, stárnutí a smrti. Naše existence, kterou jsme si schopni ve hmotném těle uvědomovat (nikoliv myslet), je však nekonečná, bezbřehá a v plném smyslu kvantová. 

K tomuto uvědomění dochází pomocí meditace ve vnitřním tichu. Nelze je ovlivnit vůlí a často je třeba více meditační praxe k plnému prožitku JÁ. 
Na této cestě se učíme základům energetického sebe zjemnění pomocí schopnosti odevzdání, soucitu, přijetí a nehodnocení sebe a druhých (praxe Jamy a Nijamy). 


Meditační Satsang
Je skupinová meditace tří a více praktikujících, kteří mají stejný záměr. V tomto případě překročení sebe jako myslící bytosti. Meditace ve skupině má mnoho zřejmých výhod. Totožný záměr zvýší energii a schopnost každého jednotlivce ať už pokročilého jogína/ ky nebo naprostého začátečníka.

Co očekávat
krásné stavy nekonečnosti, vyplavení nezpracovaných vzorců, prožitky všeobjímající lásky, vůbec nic…


Proč to dělat?
Přirovnávám člověka a vrstvy ke krásnému závodnímu autu.  Mám krásný vůz, plný možností, ale jezdím s ním jen v první rychlosti. Ostatní jedou také na jedničku, takže se vzájemně v této realitě podporujeme a to, že můžeme využít plný potenciál skvělého vozu, zjistíme až, když ho opustíme (umřeme). Jaká škoda!
Život ve fyzickém těle, z pohledu shora, je krásný, plný dobrodružství a dramat, který můžeme naplno prožít, aniž bychom propadli kouzlu ztotožnění se s ním. Naše duchovní Světlo zvyšuje vibrační kvalitu této planety a tedy i kvalitu života na Zemi. Nejde nám o degradaci formy. Naopak. Jde nám o práci s ní, o prožitek hmotné podstaty a také o přijetí pomíjivosti, pohybu vesmíru, tvořivého aspektu Shakti, propojení v Jednotě všeho projeveného i neprojeveného.
Pochopíme, že jediný smyslem toho všeho je LÁSKA, Shakti sama jež se projevuje skrze Uvědomování, nikoli myšlení. 
Všechny popisy, které zde používám jsou pouze intelektuálním střípkem toho, co ve skutečnosti jsme a prožíváme mimo koncept myšlení. Stažením do mysli, je většina toho ztracena a je třeba, aby každý z nás prošel branou sám a poznal kým JE.

Jak to probíhá
V tříhodinových meditacích sedíme na zemi, na meditačních polštářích, v pohodlné pozici, aby nás tělo neobtěžovalo. Než tělo ztišíme, dochází ke stavům nepohodlí, bolesti čehokoliv nebo smyslovému rozjitření. To přejde. 
Pak už jen tiše sedíme uvnitř sebe sama a …neděláme nic, nemyslíme, necítíme, nečekáme, jen JSME.
Vyšší stavy Vědomí se otevírají postupně a někdy se může otevřít náhlý euforický prožitek. Často se zpočátku však neděje nic. Naše ego nám začne našeptávat různé zajímavosti a ponoukat nás k odchodu, ke kašlání, k prožitkům hněvu nebo smutku. Někdy se před námi objeví neproniknutelná zeď, závoj z mlhy… to vše jsou přechodné stavy, to co vidíme v pohádkách, kde princ nebo princezna musí překonat překážky, prokletí atp.
A my nic, sedíme a pozorujeme ten blázinec v naší mysli a těle a necháme to pominout. Neulpíváme myšlenkou na ničem z toho.
Meditace probíhají v tichu a po 45 minutách je vždy pauza (kterou nemusíme dodržet a meditujeme dál) Ztišení je po celé 3 hodiny.

V třídenních seminářích trvá Vipassana od pátečního rána do sobotního večera. Tedy 2 dny.
Sedíme na židlích, volitelné se sezením na zemi. Opět jsou pauzy mezi meditacemi a také pauzy po jídle. Mlčíme, nedíváme se druhému do očí. Nepouštíme televizi a mobil vypínáme. Zcela se uvnitřníme a meditujeme i v chůzi a i při jídle. Je povolena četba a psaní. 

Netvrdím, že všichni jezdí na Vippasanu jen kvůli vyšším stavům Vědomí.
Je to skvělý mentální odpočinek, nenásilný sebepoznávací akt. Vnitřní Ticho je léčivé na všech úrovních.