Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2009

Aromaterapie v praxi - esenciální oleje (díl 2.)

 

Aromaterapie v praxi - esenciální oleje (díl 2.)

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované výtažky rostlin, plodů, trav a stromů. Do těla se dostávají kůží nebo inhalací. Čichovými buňkami pronikají  do nervového systému, který tak mohou velmi pozitivně ovlivňovat. Účinky éterických olejů byly dobře známé již ve starém Egyptě a Číně kde se používaly současně s akupunkturou.

Každý terapeut používá určitý systém k volbě olejů pro své klienty. Nejkomplexnější je systém čakrový, který zahrnuje nejen oblast fyziologickou, ale i  psychicko-spirituální. To znamená, že po určení diagnózy je problém zařazen k dané čakře a jednotlivý výběr oleje je již na terapeutovi. Každá čakra má tedy více olejů k použití. Účinky se rovněž prolínají a praxe někdy ukáže velká překvapení. Energetické vibrace éterických olejů jsou jemnohmotné povahy a mají své vlastní příběhy. Proto je čakrový systém nejvhodnější. Pokud je nemoc projevena v těle, tedy poškozením nějakého orgánu je třeba téměř vždy kombinovat  s klasickou medicínou.

Kvalita olejů je přímo úměrná jejich účinnosti. Při výběru olejů je dobré znát filozofii firmy která oleje distribuuje nebo vyrábí. Vždy je třeba vybrat  oleje 100% přírodní.

1.čakra - souvisí s přizemněním. Býti na této planetě „doma“.Pospolitost lidstva. Většina lidí západní společnosti dnes žije v hlavě. Myšlení a intelekt se staly prioritami našeho společenství. Matka Země, tedy i feminní prvek a základní instinkty jsou potlačeny. Oleje vhodné k přizemnění jsou dřeviny jako modřín a cedr. Ženský prvek je ale vibračně nejvíce přítomen v mateřídoušce a geránii.

2.čakra - je symbolikou vztahů. Partnerských, přátelských, vztahů k penězům a sexu. Jsou k ní přiřazovány rozmnožovací orgány a ledviny. Ledviny jako párový orgán se vztahy souvisí nejvíce. V dnešní době je tento orgán velmi přetěžován neboť interakce vztahů je nepřetržitá. Vytváříme vztahy nejen mezilidské ale i virtuální. Na posílení dráhy ledvin je nejvhodnější jalovec. Ženské sexuální energie jsou stimulovány olejem ylang ylang, mužské santalem a pačulí.

3.čakra - je vibračně spojena s naší sebeúctou. Pokud ctíme sami sebe můžeme využít naši sílu k vytváření toho kdo jsme ve vnějším světě. Jistota je synonymem pro třetí čakru. V tělesné rovině souvisí s břišními orgány. Citrusy jako pomeranč, citron jsou vhodné k posílení. Heřmánek, rozmarýn a kardamon 3čakru léčí.

4.čakra - vibrace Lásky. Ctíme sami sebe a měli bychom se mít rádi. Nejen to. Měli bychom se naučit prožitku, že Láska je v nás stále a že je to ta naše část Boha v nás. Překračujeme vibrace naše nižšího já a míříme k naší duchovní podstatě. Onemocnění srdce, cukrovka a i onemocnění plic souvisejí se 4. čakrou. Všechny růžové oleje čakru Srdce čistí - růže, růžové dřevo, palmarůžová. Produchovnění srdeční čakry podpoříme jasmínem a neroli.

5.čakra - vyjadřujeme kdo jsme a uplatňujeme naši vůli. Začínáme si uvědomovat, že vedle vůle naší existuje i vůle vyšší. Učíme se přijímat. Učíme se pokoře a víře. Angíny, onemocnění hlasivek a jiné disharmonie v oblasti krku, zablokovaná krční páteř, bolesti hlavy to vše může souviset s krční čarou. Jemné vibrace levandule, eukalyptu nebo rozmarýnu jsou vhodné na léčení 5 čakry. Onemocnění štítné žlázy u žen (u mužů neobvyklé) představuje kolektivní zápas ženské energie o prosazení rovnováhy mezi mužským a ženským pólem na této planetě. K léčení štítné žlázy jsou vhodnější drahé kameny než esenciální oleje.

6.čakra a 7.čakra jsou jemná energetická centra jejichž funkcí je spíše rozvoj duchovních schopností člověka jako například ovládnutí mysli a schopnost meditace než zdraví našeho těla. Vhodné oleje k produchovnění těchto vyšších center jsou myrha, nard, jasmín a kadidlo.

Esenciální oleje mohou být velkými pomocníky na naší cestě k nám samým, k uvědomění že naše tělo nás vede k naší duši a dále pak k naší podstatě Božské.