Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 5. 2009

Aromaterapie v praxi - esenciální oleje (díl 3.)

Aromaterapie v praxi

III. díl

Esenciální oleje

V minulých dílech jsme se věnovali technice masáže a diagnostice. Dnes vybereme některé esenciální oleje, abychom ukázali něco z jejich historie, účinků a použití.


Máta peprná (mentha piperita) – patří k nejvíce rozšířeným esenciálním olejům

Historie: Pochází ze Středomoří a západní Asie. Používali jí již staří Egypťané k rituálním účelům. V řecké mytologii byl bůh Pluto omámen krásou nymfy Menthe a jeho žena Persefona ji ze žárlivosti zadupala. Pluto ji pak proměnil ve vonnou bylinu. Římané ji hojně využívali nejen jako koření, ale i ve svých lázních. Po staletí se používala jako lék.

Způsob získávání: parovodní destilace listů. 

Použití: při zažívacích potížích, chřipce a zánětech dutin, působí také proti únavě, osvěžuje mysl i ducha. Spolu s eukalyptem se používá v saunových nálevech. Není vhodná při užívání homeopatik. V praxi ji střídám s mátou kadeřavou, která má podobné účinky a je rozradostňující.


Šalvěj lékařská (salvia officinalis) – je jednou z bylin s velkým rozsahem použití. Nicméně je třeba ji užívat opatrně, neboť obsahuje velké množství thujonu, který je jedovatý.

Historie: Středověká legenda praví, že šalvěj chce učinit člověka nesmrtelným. V Římě byla šalvěj posvátná a její sběr provázel rituál. Velkou oblibu měla i v Číně, kam se dovážela z Anglie. 

Způsob získávání: parovodní destilace kvetoucí natě.

Použití: je protizánětlivá, antibakteriální, dobře bojuje s plísněmi, podporuje imunitní systém, zklidňuje nervový systém. Šalvěj lékařskou používám ve své praxi hojně: v období chřipek, při psychickém vytížení klientů, doma v aromalampě a do koupele nohou.


Myrha (commiphora abyssinica, burseraceae)

Historie: Vyskytuje se v severovýchodní Africe a na Arabském poloostrově. Je rituální a léčivou pryskyřicí. V Egyptě se používala k balzamování, v Číně v ajurvédské medicíně. V Arábii se dodnes považuje za jeden z pokladů Východu. Byla darem při narození Krista od jednoho z mudrců. Plátno, do kterého byl Kristus zabalen po své smrti, bylo rovněž napuštěno myrhou.

Způsob získávání: parovodní destilace klejopryskyřice

Použití: jako rituální bylina je využívána v terapii hlavně jako duchovní spouštěč. Čistí naši karmu a propojuje nás s vesmírnými pravdami. V praxi ji používám pro duchovně hledající klienty. Navozuje meditaci a zvnitřnění, aniž by nás odváděla od pozemských povinností. Je však vhodná i při bronchitidách a podpoře hojení ran.


Citrónová tráva (Lemongrass) (cympobogon flexuosus)

Výskyt: původem z tropické Asie.

Způsob získávání: parovodní destilace čerstvých a polosuchých listů.

Použití: je silnou bylinou pravdy. Vytáhne z naší duše zasuté a vytěsněné emoce. Skvělý otvírač duše. Jen pro klienty, kteří jsou na cestě k sobě.


Používání esenciálních olejů v praxi se může různit. Oleje samy mají většinou široké spektrum použití a každý terapeut má vlastní způsob výběru. Vždy je však třeba vědět anamnézu klienta a vyhnout se tak případným účinkům na zdraví člověka. Všeobecně platí, že většina olejů nemá žádné vedlejší účinky pro zdravého jedince. Opatrnosti je třeba dbát u těhotných a dlouhodobě nebo chronicky nemocných.