Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 10. 2009

Aromaterapie v praxi - esenciální oleje (díl 4.)

Aromaterapie v praxi - Esenciální oleje díl 4. 

 

V dnešním povídání o aromaterapii se seznámíme s esenciálními oleji, které terapeuticky pozitivně ovlivňují psychiku. Říkám jim „andělské“, neboť svými jemnými vibracemi odnesou naši mysl do krásných sfér andělské říše. Jsou to oleje vzácné a k jejich získání je třeba velké množství květů, což se projevuje i na jejich ceně.

 

Růže (Rosa damascena)

Historie: Pěstování růže se rozšířilo z Persie. Byla využívána mnoha národy jako projev úcty. Kleopatra nechala vystlat hodovní síň pro Marka Antonia růžovými květy. Růže damascénská je dodnes symbolem boží lásky ke světu. Je spojována s Pannou Marií. K získání 1kg silice je třeba 4000-5000 kg ručně sbíraných květů. Většina damascénských růží se pěstuje v Údolí růží v Bulharsku. Bohužel tam v rámci Evropské unie bude pravděpodobně pěstování růží zakázáno.

Způsob získávání: Parovodní destilace čerstvých korunních plátků.

Použití: Růže se v aromaterapii používá zejména jako antidepresivum. Léčí emocionální rány způsobené zklamáním a nedostatkem sebelásky. Pomáhá při úzkosti a nespavosti. Hojně se používá do kojenecké kosmetiky. Je nepostradatelná ve voňavkářském a kosmetickém průmyslu.

 

Jasmín (Jasminum officinalis)

Historie: Jasmín pochází z Indie, Persie a Číny. Dnes je však pěstován po celém světě. Na Východě je po staletí uznáván jako lék i parfém. V Indii je nazýván královnou noci, neboť po západu slunce voní výrazněji. Indické ženy a dívky si každé ráno vplétají do svých copů květy jasmínu. Používají se jako obětní květina na oltářích v Thajsku a Indii. K získání 1kg silice je zapotřebí 1000 kg květů, což je asi 8 milionů kvítků, které musí být sebrány v časných ranních hodinách.

Způsob zpracování: Správnou metodou je speciální a velmi nákladná enfleuráž. Stále více se však používá také extrakce za pomocí rozpouštědel, zvaná absolutum.

Použití: Antidepresivum. Používá se při úzkostných stavech, depresích. Využívá se také při obtížných a bolestivých porodech. Nervová stimulace. V duchovní oblasti jasmín čistí energetické blokády 6. čakry a podporuje tak spojení s vesmírným řádem. Napomáhá při harmonizaci vnitřního dítěte. Je velmi oblíbený v kosmetickém a parfumářském průmyslu.

 

Neroli (Oleum aurantii floris)

 

Historie: Tento esenciální olej se získává z květů hořkého pomerančovníku. Pochází z Číny a do Evropy byl dovezen z Indie portugalskými námořníky. Název neroli je odvozen od Anne Marie de la Tremoille, princezny z Neroli, která si olej velmi oblíbila.

Způsob získávání: Parovodní destilace květů a poupat nebo metoda enfleuráž.

Použití: Velmi pozitivně ovlivňuje psychiku. Napomáhá koncentraci, antidepresivum. Vhodný při nespavosti. Duchovně harmonizující. Jemné andělské vibrace.