Jdi na obsah Jdi na menu
 


CORIOLUS MRL

Coriolus Versicolor (outkovka pestrá, yunzi, turkey tail)

 

Coriolus versicolor je poklad mezi rostlinami čínské medicíny. Nazývá se rovněž “Tráva Nebes”. Tradičně se používá jako podpora v souvislosti s příznaky vyplývajícími z oslabené imunity, po operacích, při chemoterapiích, u únavového syndromu a onkologických onemocnění.

 

Tato dřevokazná houba roste i u nás na dřevě listnatých stromů, pařezech, poražených kmenech. Plodí pouze na jaře. Je důležité při pěstování dbát na nekontaminované prostředí a sklízet nejen mladé plodnice, ale i mycelium (firma MLR - laboratorní prostředí pěstování i sklizně) neboť mnoho prospěšných látek se nahází právě v podhoubí. Sušení by mělo probíhat za nižších teplot a poté jemně drtit na prášek (biomasa).

 

Outkova je stěžejní houba při léčbě onkologických onemocnění. Stala se mocným spojencem při léčení viru HPV (human pappilomavir). HPV souvisí s celou řadou rakovin včetně cervikální, vaginální a vulvální.  Z uvedených je zvláště významná rakovina děložního čípku.

 

Její využití:

- Chemoterapie  a ozařování - obnova imunitního systému u onkologických pacientů, snížení vedlejších,toxických  účinků u chemoterapie a ozařování, buněčná podpora při léčbě rakoviny.

 

- EB virus a únavový syndrom - EB virus je jedním z původců rakoviny (Hodgin, karcinom)

 

- Herpetické viry - opary, pásové opary, vaginální herpetické viry, rovněž také Staphylococcus Aureus.s

 

- Autoimunitní onemocnění - revmatoidní artritida, zánět štítné žlázy, roztroušená skleróza, Cronnova nemoc, ulcerózní colitida.

 

- Hepatitida a jaterní onemocnění

 

- Syndrom propustného střeva (LGS)- propustná střevní stěna může být příčinou mnoha potíží.

 

- Poruchy funkce plic

 

  • Imunitní zátěž -jakéhokoliv druhu, po operacích, rekonvalescence po nemocech. 
  • Prázdnota jin jater a ledvin - ústící v chronické nemoci.

 

Tradiční čínská medicína

 

Chuť sladká, povaha mírně teplá.

 

účinky: doplnit slezinu,přeměnit  vlhkost a hleny, vyživit jin jater a ledvin, pročistit horkost, vyživit ducha, doplnit energii.

 

V současné době byl prodej této houby z legislativních důvodů zakázán. Avšak vzhledem k velké prospěšnosti na zdraví člověka je nyní Coriolus versicolor zaregistrován jako veterinární přípravek jehož kvalita je stále stejně prvotřídní, pěstování a výroba je nezměněna, pouze cedulka je jiná :)